Pace!
 
AcasaFAQCautareMembriInregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 258
Ultimele subiecte
» ASTAZI E ZIUA TA...
Astazi la 15:16 Scris de zaraza26

» BANCURI
Astazi la 00:44 Scris de Ion

» DE PRIN LUME ADUNATE...
Ieri la 10:18 Scris de Anahoret

» Invatamant
Ieri la 10:11 Scris de Anahoret

» ION
Ieri la 07:58 Scris de Anahoret

» Vorbe de duh spuse de un cinic
Mier 16 Aug 2017, 07:30 Scris de dolion

» Casuta din padure
Lun 07 Aug 2017, 10:06 Scris de zaraza26

» Ce mi-a placut azi
Joi 03 Aug 2017, 19:20 Scris de Emil Condor

» Va mai exista Romania ?
Lun 24 Iul 2017, 18:20 Scris de Ion

» Corupția din România
Dum 23 Iul 2017, 23:44 Scris de Anahoret

» Muzica POPULARA
Mier 19 Iul 2017, 06:39 Scris de dolion

» Veștile triste
Mier 12 Iul 2017, 14:48 Scris de Ion

» CANADA
Mar 11 Iul 2017, 03:59 Scris de Ciprian

» ZBOR DE CONDOR
Mar 11 Iul 2017, 00:53 Scris de Emil Condor

» Stiri IT
Dum 09 Iul 2017, 16:16 Scris de Anahoret

» POPASUL DOLION (III)
Dum 09 Iul 2017, 14:41 Scris de Ion

» Limba română
Mier 05 Iul 2017, 14:25 Scris de zaraza26

» Klaus Johannis - Presedintele ales
Mier 05 Iul 2017, 14:23 Scris de zaraza26

Cuvinte-cheie
istorie drumetie altaintrebare Invatamant sibiu problema Maxime Popasul brasov curiozitati 23 cugetari 1
August 2017
LunMarMierJoiVinSamDum
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
Top postatori
Emil Condor
 
dolion
 
abbilbal
 
ostrovna
 
zaraza26
 
aurora
 
Anahoret
 
Cristina
 
Ion
 
zuum
 
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 

 


Rechercher Cautare avansata

Distribuiți | 
 

 POPASUL DOLION (III)

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 14 ... 24, 25, 26
AutorMesaj
Anahoret

avatar

Numarul mesajelor : 6938
Varsta : 56
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Vin 07 Iul 2017, 13:32

Brânza de oaie tot cu ața se taie, ca să nu se sfărâme. Merge și cu cuțitul, dar trebuie să fie bine ascuțit și să-l uzi în apă înainte să tai brânza.

Și la noi, în Prahova, tot tuci îi zicem ceaunului. De fapt, tuci se spune la fontă. Și cum ceaunele erau făcute din fontă... avem tuciuri! Very Happy

_____________________
Free your mind!
Sus In jos
Ion



Numarul mesajelor : 4514
Data de inscriere : 29/10/2009

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Vin 07 Iul 2017, 14:55

Uitasem de "ata" cu care se taia mamaliga.
Se pastra multa vreme, intr-un loc recis, la fel cum se pastrau lingurile de lemn si alte alea....
Sus In jos
Emil Condor

avatar

Numarul mesajelor : 22375
Varsta : 58
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Sam 08 Iul 2017, 19:17

@zaraza26 a scris:

In Moldova la mestecau se spune melesteu. Acuma nu-i problema de cocoloase... Eu pun faina in ploaie si amestec cu o lingura de lemn cu coada un pic mai lunga si lingura veche, s-a facut mica. Cand s-a ingrosat mamaliga schimb modul de amestecare si gata, nu risc deloc cocoloase. Dar daca vrei sa pui toata faina de la inceput... asta e!
Bunica rasturna asa mamaliga, si o taia cu ata...

Mestecăul, prin Botoșani se numea culișer (pronunțat moldovenește, culișăr).
Pe la Brașov este... făcăleț.
Tata făcea mereu mămăliga și niciodată nu avea probleme în ce privea cocoloașele, fierberea insuficientă sau arderea ei. Mereu o tăia cu ața, altfel mămăliguța nu avea același gust - zicea el. Normal că în ceaun, după mămăligă se punea laptele la fiert care era un adevărat deliciu pentru oricine.

Și noi, aici în Canada folosim lingura de lemn pentru eliminarea totală a cocoloașelor iar fiertul la foc foarte mic durează o oră sau mai mult.

Problema cea mai mare, aici este că porumbul canadian este GMO - pentru asta folosim mălai din România, Bulgaria sau alte țări din estul Europei.

_____________________
_____________________
Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Sus In jos
Ion



Numarul mesajelor : 4514
Data de inscriere : 29/10/2009

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Sam 08 Iul 2017, 19:28

Nu stiu din ce cauza, dar, uneori, apareau si cocoloasele.
Cea mai plauzibila cauza era "graba". Totul se facea repede, mai ales, vara, cant timpul era
masurat cu ''cantarul" de farmacie. De aceea se folosea focul rapid. Nu din lemne, ci din vreascuri, cotoleni de porumb( partea ramasa la suprafata si in pamant dupa ce taiai cocenii de porumb), etc. Dar si din lipsa de bani, lemenle fiind scumpe. Acestea se pastrau pentru focul in soba, iarna.

Era si notiunea de mamaliga "pripita". Uneori se prindea prea mult pe fundul tuciului si mirosea a afumat.

Un alt aspect al consumului de mamaliga ar fi saracia. Painea se consuma foarte rar. Cei saraci n-o vedeau aproape deloc.
Pe timpul cotelor, statul lua totul. Veneai de la aria de treierat numai cu furca pe umeri.
Sau, in cel mai bun caz, te intorceai acasa u un sac doi de "zoana". Era un fel amestec de neghina si alte boabe, cu cateva boabe de grau.


Ultima editare efectuata de catre Ion in Sam 08 Iul 2017, 19:59, editata de 1 ori
Sus In jos
Emil Condor

avatar

Numarul mesajelor : 22375
Varsta : 58
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Sam 08 Iul 2017, 19:43

Sunt anumite mâncăruri ce merg perfect DOAR cu mămăligă...
Pentru mine este brânza dulce de vacă și smântână, apoi sunt sarmalele fierbinți cu mămăligă rece, bulzul (normal că nu ar exista fără mămăliguță!), apoi și altele care nu-mi vin acum prin cap.

_____________________
_____________________
Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Sus In jos
Ion



Numarul mesajelor : 4514
Data de inscriere : 29/10/2009

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Sam 08 Iul 2017, 19:53

Corect. Dar una e sa mananci de placere mamaliguta cu smantana si alta e sa mananci
mamaliga prajita pe plita cu marmelada si cu ceai dimineata si, apoi, sa mergi la scoala.
Si sa vezi cum unii veneau la scoala cu "codru" de paine. Acestia erau foarte putini: unu-doi in toata scoala de la tara.

Nu stiu ce legatura cauzala avea consumul de mamaliga excesiv la tara, dar Victor Babes spunea intr-un text
in limba germana cum ca "Pelagra, boala a mizeriei sociale".

Iata ce zice dexul aici:

PELÁGRĂ s. f. Boală produsă de lipsa din alimentație a vitaminei PP și caracterizată prin inflamația pielii, tulburări gastrice, nervoase și psihice. Mălaiul mirosea a moarte și pelagră. VINTILĂ, O.
37
Sus In jos
Anahoret

avatar

Numarul mesajelor : 6938
Varsta : 56
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Dum 09 Iul 2017, 11:34

@Emil Condor a scris:
Sunt anumite mâncăruri ce merg perfect DOAR cu mămăligă...
Pentru mine este brânza dulce de vacă și smântână, apoi sunt sarmalele fierbinți cu mămăligă rece, bulzul (normal că nu ar exista fără mămăliguță!), apoi și altele care nu-mi vin acum prin cap.
Peștele (prăjit sau saramură) îmi place numai cu mămăligă. Cu pâine, parcă n-ar avea gust. Excepție face somonul; am încecat cu mămăligă, dar nu merge, este mai bun cu pâine. Deh, pește boieresc! Very Happy

_____________________
Free your mind!
Sus In jos
Anahoret

avatar

Numarul mesajelor : 6938
Varsta : 56
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Dum 09 Iul 2017, 11:39

@Ion a scris:

Nu stiu ce legatura cauzala avea consumul de mamaliga excesiv la tara, dar Victor Babes spunea intr-un text
in limba germana cum ca "Pelagra, boala a mizeriei sociale".

Din câte știu, nu numai că porumbul este sărac în vitamina PP, însă țăranii, pentru că trebuiau să dea cota de muncă la moșier, își culegeau porumbul înainte să se coacă complet. În plus, nici nu prea aveau hrană diversificată. Ce vitamine poți lua din mămăligă și ciorbă de știr?

Acum, în zilele noastre, într-adevăr, să mănânci vara ciorbă de lobodă sau de știr, acrită cu corcodușe verzi, este aproape o delcatesă (cu toate că am văzut câteva sate în Bărăgan, unde nu se trăiește foarte diferit față de începutul secolului XX).
Așa cum mie îmi place să mănânc zacuscă de fasole sau de vinete pe o felie de mămăligă rece. Însă n-aș mânca așa ceva zi de zi ca fel principal. Mulțumesc lui Dumnezeu că n-am prins vremurile alea. Din punctul ăsta de vedere, mă pot socoti un om norocos.

_____________________
Free your mind!
Sus In jos
Ion



Numarul mesajelor : 4514
Data de inscriere : 29/10/2009

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Dum 09 Iul 2017, 14:41

Pana la urma, corpul uman se adapteaza suferind la/in orice fel de situatii.
Or e condamnat la pieire.
Pe vremea comunistilor era o vorba:
"Dragavei, macris si stir,
Vitamina cimitir!"

Acum, insa, asa cum zice Anahoret, acestea au trecut in randul "delicateselor".
Deh! Alte vremuri, alta interpretare.

Cat priveste "norocul" de te fi nascut in alte timpuri, eu zic ca si asta trebuie vazut cu precautie, cu discernamant.
In sensul ca fiecare perioada de timp are parte si de lucruri bune, si de lucruri mai putin bune, sau chiar rele de-a dreptul.

Sus In jos
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   

Sus In jos
 
POPASUL DOLION (III)
Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 26 din 26Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 14 ... 24, 25, 26

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LUMINA LUMII :: POPASURI personalizate si întretinute de autori :: DOLION-
Mergi direct la: