Pace!
 
AcasaFAQCautareMembriInregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 258
Ultimele subiecte
» Vorbe de duh spuse de un cinic
Ieri la 11:14 Scris de dolion

» BANCURI
Dum 22 Oct 2017, 08:23 Scris de dolion

» DE PRIN LUME ADUNATE...
Joi 19 Oct 2017, 08:28 Scris de Anahoret

» Limba română
Joi 19 Oct 2017, 07:54 Scris de Anahoret

» CUVINTE DE FOLOS (III)
Mar 17 Oct 2017, 18:51 Scris de dolion

» Morala crestina
Mar 17 Oct 2017, 18:46 Scris de dolion

» POEZIE
Mar 17 Oct 2017, 18:45 Scris de dolion

» Ce mi-a placut azi
Vin 13 Oct 2017, 23:36 Scris de Ion

» Invatamant
Vin 13 Oct 2017, 19:11 Scris de Anahoret

» Americane
Joi 12 Oct 2017, 01:26 Scris de Ion

» LA TACLALE CU ABBILBAL (III)
Sam 23 Sept 2017, 18:44 Scris de ostrovna

» ENGLISH
Joi 21 Sept 2017, 20:45 Scris de Ion

» Veștile triste
Mier 20 Sept 2017, 18:37 Scris de ostrovna

» ION
Dum 17 Sept 2017, 01:23 Scris de Ciprian

» POPASUL DOLION (III)
Mier 13 Sept 2017, 06:34 Scris de dolion

» ASTAZI E ZIUA TA...
Mar 12 Sept 2017, 22:14 Scris de Ion

» Va mai exista Romania ?
Lun 04 Sept 2017, 11:52 Scris de zaraza26

» ZBOR DE CONDOR
Dum 03 Sept 2017, 21:55 Scris de ostrovna

Cuvinte-cheie
problema curiozitati placut romana 23 English sibiu istorie comment-143 Limba 1 brasov drumetie
Octombrie 2017
LunMarMierJoiVinSamDum
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
CalendarCalendar
Top postatori
Emil Condor
 
dolion
 
abbilbal
 
ostrovna
 
zaraza26
 
aurora
 
Anahoret
 
Cristina
 
Ion
 
zuum
 
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 

 


Rechercher Cautare avansata

Distribuiți | 
 

 POPASUL DOLION (III)

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 14 ... 24, 25, 26
AutorMesaj
Anahoret

avatar

Numarul mesajelor : 6967
Varsta : 56
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Vin 07 Iul 2017, 13:32

Brânza de oaie tot cu ața se taie, ca să nu se sfărâme. Merge și cu cuțitul, dar trebuie să fie bine ascuțit și să-l uzi în apă înainte să tai brânza.

Și la noi, în Prahova, tot tuci îi zicem ceaunului. De fapt, tuci se spune la fontă. Și cum ceaunele erau făcute din fontă... avem tuciuri! Very Happy

_____________________
Free your mind!
Sus In jos
Ion



Numarul mesajelor : 4565
Data de inscriere : 29/10/2009

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Vin 07 Iul 2017, 14:55

Uitasem de "ata" cu care se taia mamaliga.
Se pastra multa vreme, intr-un loc recis, la fel cum se pastrau lingurile de lemn si alte alea....
Sus In jos
Emil Condor

avatar

Numarul mesajelor : 22381
Varsta : 58
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Sam 08 Iul 2017, 19:17

zaraza26 a scris:

In Moldova la mestecau se spune melesteu. Acuma nu-i problema de cocoloase... Eu pun faina in ploaie si amestec cu o lingura de lemn cu coada un pic mai lunga si lingura veche, s-a facut mica. Cand s-a ingrosat mamaliga schimb modul de amestecare si gata, nu risc deloc cocoloase. Dar daca vrei sa pui toata faina de la inceput... asta e!
Bunica rasturna asa mamaliga, si o taia cu ata...

Mestecăul, prin Botoșani se numea culișer (pronunțat moldovenește, culișăr).
Pe la Brașov este... făcăleț.
Tata făcea mereu mămăliga și niciodată nu avea probleme în ce privea cocoloașele, fierberea insuficientă sau arderea ei. Mereu o tăia cu ața, altfel mămăliguța nu avea același gust - zicea el. Normal că în ceaun, după mămăligă se punea laptele la fiert care era un adevărat deliciu pentru oricine.

Și noi, aici în Canada folosim lingura de lemn pentru eliminarea totală a cocoloașelor iar fiertul la foc foarte mic durează o oră sau mai mult.

Problema cea mai mare, aici este că porumbul canadian este GMO - pentru asta folosim mălai din România, Bulgaria sau alte țări din estul Europei.

_____________________
_____________________
Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Sus In jos
Ion



Numarul mesajelor : 4565
Data de inscriere : 29/10/2009

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Sam 08 Iul 2017, 19:28

Nu stiu din ce cauza, dar, uneori, apareau si cocoloasele.
Cea mai plauzibila cauza era "graba". Totul se facea repede, mai ales, vara, cant timpul era
masurat cu ''cantarul" de farmacie. De aceea se folosea focul rapid. Nu din lemne, ci din vreascuri, cotoleni de porumb( partea ramasa la suprafata si in pamant dupa ce taiai cocenii de porumb), etc. Dar si din lipsa de bani, lemenle fiind scumpe. Acestea se pastrau pentru focul in soba, iarna.

Era si notiunea de mamaliga "pripita". Uneori se prindea prea mult pe fundul tuciului si mirosea a afumat.

Un alt aspect al consumului de mamaliga ar fi saracia. Painea se consuma foarte rar. Cei saraci n-o vedeau aproape deloc.
Pe timpul cotelor, statul lua totul. Veneai de la aria de treierat numai cu furca pe umeri.
Sau, in cel mai bun caz, te intorceai acasa u un sac doi de "zoana". Era un fel amestec de neghina si alte boabe, cu cateva boabe de grau.


Ultima editare efectuata de catre Ion in Sam 08 Iul 2017, 19:59, editata de 1 ori
Sus In jos
Emil Condor

avatar

Numarul mesajelor : 22381
Varsta : 58
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Sam 08 Iul 2017, 19:43

Sunt anumite mâncăruri ce merg perfect DOAR cu mămăligă...
Pentru mine este brânza dulce de vacă și smântână, apoi sunt sarmalele fierbinți cu mămăligă rece, bulzul (normal că nu ar exista fără mămăliguță!), apoi și altele care nu-mi vin acum prin cap.

_____________________
_____________________
Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Sus In jos
Ion



Numarul mesajelor : 4565
Data de inscriere : 29/10/2009

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Sam 08 Iul 2017, 19:53

Corect. Dar una e sa mananci de placere mamaliguta cu smantana si alta e sa mananci
mamaliga prajita pe plita cu marmelada si cu ceai dimineata si, apoi, sa mergi la scoala.
Si sa vezi cum unii veneau la scoala cu "codru" de paine. Acestia erau foarte putini: unu-doi in toata scoala de la tara.

Nu stiu ce legatura cauzala avea consumul de mamaliga excesiv la tara, dar Victor Babes spunea intr-un text
in limba germana cum ca "Pelagra, boala a mizeriei sociale".

Iata ce zice dexul aici:

PELÁGRĂ s. f. Boală produsă de lipsa din alimentație a vitaminei PP și caracterizată prin inflamația pielii, tulburări gastrice, nervoase și psihice. Mălaiul mirosea a moarte și pelagră. VINTILĂ, O.
37
Sus In jos
Anahoret

avatar

Numarul mesajelor : 6967
Varsta : 56
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Dum 09 Iul 2017, 11:34

Emil Condor a scris:
Sunt anumite mâncăruri ce merg perfect DOAR cu mămăligă...
Pentru mine este brânza dulce de vacă și smântână, apoi sunt sarmalele fierbinți cu mămăligă rece, bulzul (normal că nu ar exista fără mămăliguță!), apoi și altele care nu-mi vin acum prin cap.
Peștele (prăjit sau saramură) îmi place numai cu mămăligă. Cu pâine, parcă n-ar avea gust. Excepție face somonul; am încecat cu mămăligă, dar nu merge, este mai bun cu pâine. Deh, pește boieresc! Very Happy

_____________________
Free your mind!
Sus In jos
Anahoret

avatar

Numarul mesajelor : 6967
Varsta : 56
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Dum 09 Iul 2017, 11:39

Ion a scris:

Nu stiu ce legatura cauzala avea consumul de mamaliga excesiv la tara, dar Victor Babes spunea intr-un text
in limba germana cum ca "Pelagra, boala a mizeriei sociale".

Din câte știu, nu numai că porumbul este sărac în vitamina PP, însă țăranii, pentru că trebuiau să dea cota de muncă la moșier, își culegeau porumbul înainte să se coacă complet. În plus, nici nu prea aveau hrană diversificată. Ce vitamine poți lua din mămăligă și ciorbă de știr?

Acum, în zilele noastre, într-adevăr, să mănânci vara ciorbă de lobodă sau de știr, acrită cu corcodușe verzi, este aproape o delcatesă (cu toate că am văzut câteva sate în Bărăgan, unde nu se trăiește foarte diferit față de începutul secolului XX).
Așa cum mie îmi place să mănânc zacuscă de fasole sau de vinete pe o felie de mămăligă rece. Însă n-aș mânca așa ceva zi de zi ca fel principal. Mulțumesc lui Dumnezeu că n-am prins vremurile alea. Din punctul ăsta de vedere, mă pot socoti un om norocos.

_____________________
Free your mind!
Sus In jos
Ion



Numarul mesajelor : 4565
Data de inscriere : 29/10/2009

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Dum 09 Iul 2017, 14:41

Pana la urma, corpul uman se adapteaza suferind la/in orice fel de situatii.
Or e condamnat la pieire.
Pe vremea comunistilor era o vorba:
"Dragavei, macris si stir,
Vitamina cimitir!"

Acum, insa, asa cum zice Anahoret, acestea au trecut in randul "delicateselor".
Deh! Alte vremuri, alta interpretare.

Cat priveste "norocul" de te fi nascut in alte timpuri, eu zic ca si asta trebuie vazut cu precautie, cu discernamant.
In sensul ca fiecare perioada de timp are parte si de lucruri bune, si de lucruri mai putin bune, sau chiar rele de-a dreptul.

Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 21492
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   Mier 13 Sept 2017, 06:34

SPECIALITĂȚI MORALE

George Călinescu,
în „Adevărul literar și artistic”, 4 februarie 1934


Am citit cu mare satisfacțiune, în gazete, că o bandă de paznici albanezi a fost prinsă operând spargeri în dauna stăpânilor. Cum zic, m-am bucurat foarte mult. De ce? – veți întreba. Iată pentru ce:
N-aș putea spune de când datează obiceiul, dar e cert că atunci când un proprietar de vie, de moșie sau de hotel are nevoie de un „om de încredere”, caută numaidecât un „turc”, adică un „albanez”. Albanezii sunt specializați în branșa „oameni de încredere”, în care nici o altă națiune se pare că nu poate izbuti.
La ușile hotelurilor, caselor de raport, a cinematografelor și a depozitelor întâlnești foarte adesea niște indivizi pe jumătate adormiți, cu fălci bestiale și vorbire grohăită și incomprehensibilă, indivizi care par cu totul lipsiți de funcțiunile superioare ale umanității. Inacțiunea și somnolența le dau o înfățișare de extremă stupiditate și acea agresivitate lentă a portarilor care sunt iritabili la orice tulburare și plini de demnitatea lor. Am jigni nobila națiune albaneză dacă ne-am închipui că acești specialiști ai credinței sunt albanezi. Cine știe ce vagă cloacă balcanică le dă naștere?
Când „credința” nu e ajutată de inteligență, ea e puțin lucru. S-au văzut criminali scoțându-și legăturile cu lucruri de furat sub ochii somnolenți și osândiți ai acestor paznici. Alteori excesul de zel ciuruie cu gloanțe trupul unui copil care a furat un ciorchine de strugure sau sugerează legarea de coada calului a unui țăran cu o vită prea lacomă.
Un lucru mi se pare cu totul ciudat. Cum e cu putință ca o națiune să ajungă la convingerea aceasta nestrămutată că e lipsită de anumite însușiri morale? Poți oare să-ți închipui că un francez care în funcțiunile de răspundere să dorească turci, convins fiind că lui îi lipsește această calitate? Educarea unui popor pe acest temei de scepticism moral devine aproape cu neputință. Nimic nu întărește o virtute mai mult ca încrederea. Pune un copil să facă o acțiune de înaltă răspundere și ți-o va face. Fenomenul albanezului „om de încredere” este semnul unei deficiențe morale îngrijorătoare și se poate traduce mai literar așa: „Nu mă pune să-ți păzesc averea, că sunt cam hoț”.

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (III)   

Sus In jos
 
POPASUL DOLION (III)
Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 26 din 26Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 14 ... 24, 25, 26

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LUMINA LUMII :: POPASURI personalizate si întretinute de autori :: DOLION-
Mergi direct la: